Telefoon

06 22 55 63 32

Blog

Het medicijn

Het is heftig wat er gebeurt en het heeft onherroepelijk invloed op dagelijks leven van ons allemaal. Alleen al de beperking van bewegingsruimte. Letterlijk wordt de vrijheid je ontnomen om te gaan en staan waar je wil. Om met de ander contact te maken, juist het aanraken van elkaar kan niet meer. Sterker nog er zitten risico's aan. Of jij bent juist diegene die in die 1,5 meter moet werken omdat je een vitaal beroep hebt. Hoe dan ook het raakt je persoonlijk, sociaal en zakelijk.

Ontkenning

Wat gebeurt en dan met jou? Hoe reageer jij op zulke situaties? Voor mij was China eind vorig jaar nog ver weg. Toen de eerste meldingen over mogelijke Corona besmettingen in Europa, Italië, gemeld werden had ik nog zoiets van het zal wel allemaal meevallen. Het is een stevige griep. Langzaam maar zeker kwam het virus dichterbij en kreeg het ook invloed op mij. Zeker met het afkondigen van de eerste maatregelen door de overheid. Daarvoor bepaalde ik zelf nog waar ik aan meedeed en waar ik naar toe ging. Ergens wilde ik het niet weten, het niet tot me door laten dringen. Gewoon doorgaan alsof er niets aan de hand is. En dan komt het moment waarop ook ik er niet meer om heen kan!

Paniek is besmettelijker

Ja en wat dan, vroeg ik me af? Als ik alle media en nieuwsberichten mag geloven, dan raak ik in paniek. Laat ik mijn gedachten de vrije loop, dan krijg ik het idee dat de hele wereld vergaat, dat er straks niets meer mogelijk is. Ook als ik denk aan welke gevolgen het mogelijk niet alleen voor mij kan hebben, maar hoeveel mensen het kan raken. Wie kan dit overleven en hoe? Ja, hoe ziet de wereld er dan uit? Wie is er allemaal slachtoffer?

Op zo'n moment wordt het tijd dat ik mezelf verlos van die paniekgedachten, die mij enorm veel energie kosten. Waar ik futloos van wordt en geen uitweg in zie. Alsof ik langzaam wegzak in een moeras, dat me alle adem en bewegingsruimte ontneemt. Alles nutteloos lijkt en ik langzaam wegzak, geen grond meer onder mijn voeten voel.

Hét medicijn

Inmiddels weet ik wat ik te doen heb, dieper ademhalen en letterlijk weer met 2 voeten op de grond komen. Het lichaam is altijd in het hier en nu. Niet in het verleden en niet in de toekomst, gewoon hier! Door op je ademhaling te letten, maak je weer contact met je lichaam en raak je verlost van onrealistische hersenspinsels.

Zo vertelde Imke, een cliënt die bij mij in behandeling is, dat ze ernstig ziek is geweest met hevige klachten aan de ademhalingswegen. Ze voelde een enorme druk en pijn op haar borstkas. Had moeite met ademhalen en kon soms met moeite haar paniek hanteren. “Juist door jouw ademhalingsoefeningen heb ik het gered en hoefde ik niet naar het ziekenhuis. Het heeft me ook enorm geholpen om mezelf weer rustig te krijgen.”

Juist als er van alles gebeurt waar ik, jij, wij geen invloed op hebben is het de prachtig wanneer jij jezelf gerust te stellen. Om op zoek te gaan naar jouw eigen rustpunt en vertrouwen. Door te focussen op je ademhaling, met name de uitademing creëer je rust en ruimte.

Ademhalingsoefening

Dat doe je als volgt en kan staand, zittend of liggend:

  • Adem in door je neus
  • Adem uit door je open mond
  • Verleng iedere volgende uitademing met een seconde en probeer die zacht te maken, alsof je een diepe zucht maakt, herhaal dit een aantal keren
  • Vervolgens las je een korte pauze in na iedere uitademing, ook dit herhaal je aantal keren

Het is eenvoudig en je hebt het overal bij de hand. Lukt het je niet of wil je hierover meer weten. Ik help je graag je ademhaling te verbeteren, paniek te verminderen en meer te ontspannen tijdens GRATIS 30 MIN GESPREK/SESSIE.

Terug naar overzicht
Het medicijn