Telefoon

06 22 55 63 32

Blog

Toegeven of opgeven?

Gelukkig is het deze week weer een “beetje” zomer. Sinds zondag de zon weer schijnt voel ik me beter dan die dagen ervoor. Na zo lange tijd alleen maar buitenleven wilde ik niets anders meer. Ik kon er niet genoeg van krijgen totdat de koude me naar binnen dwong. Ik voelde me zo opgesloten binnen de muren van mijn huis. Dook diep weg onder de fleece deken en wilde niet meer in beweging komen. Gewoon “niets”!

Tweestrijd

Meteen begint dan mijn tweestrijd. Oh, er is toch niets mis met mij? Heb ik te veel gedaan, ben ik over mijn grenzen gegaan? Wat maakt dat er niets meer uit me komt? Mag ik opgeven, want zo voelt het dan voor mij. Stop! Opgeven?? Nee dat is geen optie voor mij!! Nee, dat ken ik niet en kan ik niet, sterker nog dat wil ik niet. Op deze manier relax ik natuurlijk voor geen meter, ook al lig ik uitgestrekt op de bank, mijn hoofd draait overuren. Oh ja, hoe voelt mijn lijf eigenlijk? Wel wat koud en stijf. Mijn gedachten maakt dat ik niet in beweging kom. Ik wil een oorzaak aanwijzen.
Wacht, wat is dit nu? Ik heb gewoon ff nergens zin, misschien zonder een echte reden. Geen zin om gezond te doen zoals bewegen. Of een verantwoorde maaltijd. Gewoon nu even niet! Mag dat? Mag ik daaraan toegeven, zonder gevoel van falen en mezelf veroordelen waardoor ik een rot gevoel krijg. Want dat schuldgevoel staat het genieten in de weg. 

Dus even niets, leegte……….

Die ruimte, als ik die mezelf gun. Als ik daaraan kan toegeven, nee dan geef ik niet op. Dat eraan toegeven is voor nu, dit moment. Dan wordt het rustig in mij en zeg ik tegen mezelf: “Margo het is oke, je hoeft nu even niets.” Onder mijn fleece deken wordt ik warm, voel ik mijn lijf weer, wordt het langzaam rustig in mijn hoofd. Soms helpt dit, een andere keer helpt het om te bewegen, naar buiten te gaan. Zo help ik mezelf en kun jij leren jezelf te helpen meer en meer bij je gevoel te komen.

Rust, ruimte en durven voelen

Wil jij ook meer rust en ruimte voor jezelf? Durven voelen wat jij nodig hebt? Hieronder wat tips:

  • Zeg vaker “nee” tegen de ander en “ja” tegen jezelf. Die “nee” zit echt in je, echter je praat het met allerlei argumenten weg zodat je de ander niet teleur hoeft te stellen.
  • Laat je leiden door je lijf, dat is iets anders dan door je hoofd. In je hoofd heb je een ideaal plaatje waar je graag aan wil voldoen en dat kan compleet afwijken van wat jouw werkelijke behoefte is.
  • Vraag om hulp, zodat je niet alles alleen hoeft te doen. Je loop wel het risico dat het net even anders gedaan wordt dan wanneer je het zelf doet.
  • Kies, neem een besluit ook al weet je niet 100% zeker dat dit het beste is. Hiermee kom je uit de vicieuze cirkel en je zult zien dat je support ontvang ipv goed bedoelde adviezen die je mist alleen maar groter maken.
Terug naar overzicht
Toegeven of opgeven?