Telefoon

06 22 55 63 32

Blog

Ont-moeten en Ontmoeten

Met vriendinnen op vakantie, vroeger als puber nooit gedurfd. Ik luister graag naar verhalen van anderen over wat ze toen hebben meegemaakt. Met een pijnlijke glimlach van gemis van avontuur. Nee, ik bleef thuis, het gaf mij zekerheid. Ik was zo’n grote angsthaas.

Kamperen

Mijn eerste vakanties waren met mijn vriend. We gingen kamperen, geen idee hoe dat werkte. Ik nam alles mee, liet niets aan het toeval over. Het koste me ik weet niet hoeveel tijd om te bedenken wat er allemaal mee moest. Laat staan alle gedachten die ik had over wat er allemaal kon gebeuren. De auto zat tsjokvol, puilde helemaal uit. Mijn hoofd draaide overuren. Ik realiseer me nu dat ik toen niets voelde, want dan was het echt te veel geworden.
Ontspannen en “ont-moeten” zat er niet in. Nee, ik wilde op vakantie vooral ook nog nuttige dingen doen. Nam zelfs mijn breiwerk mee. Boeken om te lezen. Niet te vergeten had ik ook uitgezocht wat we moesten zien! Als ik eraan terug denk wordt ik nog moe. Tijd voor verveling kende ik niet, sterker nog gunde ik me niet.

Ontspannen en vakantie

Inmiddels heb ik het kamperen opgegeven. Ondanks nog een aantal jaren verwoede pogingen het leuk en relaxed te vinden. Het vakantie vieren bleef ik als stressvol ervaren. Alle voorbereidingen, het huis schoon en opgeruimd, de was aan de kant. De koffers pakken. Oh ja en niet te vergeten de lijstjes voor mijn collega’s. Zo uitgebreid mogelijk, niets aan toeval of hun improvisatie, kennis en kunde overlaten. Vooral ook mijn hersenspinsels van te voren en tijdens die periode. Niets was zeker en dat maakte mij onzeker. Natuurlijk moest ik ook nog met geweldige verhalen thuiskomen.

Gelukkig is mijn partner nuchter en praktisch ingesteld. Dat gaf mij in ieder geval wat rust. Ook mijn drang naar uitdaging en doorzettingsvermogen kon het soms winnen van mijn angst controle kwijt te raken. Ik bleef daardoor wel gaan. Steeds beter lukte het me om mijn gemak te voelen in de andere omgeving. Iedere keer probeerde ik minder mee te nemen en te “moeten”.

Reizen

Reizen is echt een uitdaging wanneer je behoefte hebt aan zekerheid en controle. Het haalt je uit je comfortzone. Roept een zekere alertheid in je op, want je kent de omgeving niet. Weet niet welk mogelijk gevaar er is kan zijn. Die alertheid en angst kan je verlammen. Of juist willen vluchten, terug naar het bekende, naar huis.

“Moet” je op vakantie? Dat heb ik me vaker afgevraagd. Natuurlijk is het leuk en interessant wanneer je kunt relaxen en genieten van een nieuwe omgeving en anderen mensen “ontmoeten”. Ik heb mezelf de kans gegeven vakantie vieren te leren. Door vertrouwen en zekerheid in mezelf te vinden en niet buiten mezelf. Zoals een koffer vol kleding, boeken, reisgidsen en planning. Tegenwoordig reis ik steeds lichter, bereid ik me wel voor, maar niet tot in detail en laat ik het tijdens de reis gebeuren.

Ontmoet(ing)

Ik ervaar daardoor ruimte en vrijheid. “Ontmoet” mensen en ga gesprekken met ze aan. Zo leuk en inspirerend, dit zijn voor mij de vaak de mooiste herinneringen aan een reis. Gaande weg heb ik ontdekt waarom ik reizen leuk vind en hoe ik daarvan kan genieten zonder veel te “moeten”.
Tijdens onze laatste reis in West Amerika hebben een muzikant “ontmoet” in een wijnbar. In minder dan half uur kennis gemaakt en afgesproken dat hij tijdens zijn Europatrip bij ons een concert zou komen geven. Nooit kunnen bedenken dat ik zo’n afspraak zou maken en geloven dat dit ook echt plaats zou vinden. Het is gelukt. Twee weken geleden was hij hier, heeft hij voor ons gespeeld. Wat heb ik samen met familie en vrienden hiervan genoten en nog steeds. Hierover vertellen maakt mijn gemis van vroeger minder. Een ontmoeting van half uur, soms heb je niet meer nodig.

Ik wens je deze zomer veel vakantieplezier en mooie ont-moetingen!

Ik voel ipv Ik denk

Wil je ook leren meer te ontspannen en je drang naar controle beter te beheersen? Tijdens het starterstraject begeleidt ik je persoonlijk naar meer ontspanning. Laat ik je ervaren hoe je meer rust in je hoofd vindt. Jij zelf je (negatieve) gedachtecirkel kunt stoppen. Meer leert voelen en minder denken.

Terug naar overzicht
Ont-moeten en Ontmoeten